q
D. L. Rhein | Interior Design, Handcrafted Jewelry, Vintage Decor | LIVELY LIBRARY AND LIVING ROOM
7463
single,single-post,postid-7463,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

LIVELY LIBRARY AND LIVING ROOM

WOODLAND HILLS

30 Oct LIVELY LIBRARY AND LIVING ROOM

“In a good book room you feel in some mysterious way that you are absorbing the wisdom contained in all the books through your skin, without even opening them.”
– Mark Twain

BEFORE | LIBRARY AND DEN PIT

BEFORE |LIBRARY AND DEN PIT

Alas, we come to the denouemont of our Woodland Hills ranch remodel.  What fun we had playing with bold colors throughout this home!  From the funky living room, to the bar and dining room that share this vast space, we strove to make one cohesive space, while still giving each area its own feel and purpose.  We couldn’t wait to get our hands on these books.  The Mr. of the house has, without question, the best collection of leather wrapped vintage books we’ve ever seen.  They weren’t being used at their full potential, stacked amongst paper backs in the wooden shelves.  The sunken den below was yearning to be transformed into something as comfortable as it was glam. 

AFTER |LIBRARY AND DEN PIT | WOODLAND HILLS | D.L. RHEIN

AFTER | LIBRARY AND DEN PIT

Fresh painted walls, and built-ins turned a beautiful dark grey set the stage for the new home library.  Books were separated by color, sprinkled with vintage treasures and objects to create carefully curated vignettes within the massive wall of shelves.  Beautiful black and white family photos found elsewhere in the house have a new life within the modern set up of antiquities.  The recessed shelf space to the right was backed with smoky mirror to give some needed reflection, and allowed for more items to be displayed instead of being an empty afterthought.

BEFORE | LIBRARY AND READING CHAIR

BEFORE | SHELVES AND UPHOLSTERED CHAIR

The existing reading chair was oversized and looking dated in a tapestry-esque fabric.

AFTER | LIBRARY AND READING CHAIR | D.L. RHEIN

A chartreuse beauty from Jonathan Adler is a playful spin on mid-century design.  A brass floor lamp we rescued from a vintage store was restored to its original glory with some elbow grease and brass polish.  The lampshade was gold leafed in our studio and plays off the golden spines of the books.  An alpaca pillow gives some lush texture to the felted chair.  Drinks and eyeglasses can be set down on this vintage Moroccan tray from another one of our hunts.

BEFORE | FIREPLACE

BEFORE | FIREPLACE

Now that the kids were teenagers, it was time to create a space that was still the center of the house and family hang outs, but more in tune to the updated home.  Blonde wood and a bare stone wall needed some TLC to liven it up.

SUNBURST FIREPLACE | D.L. RHEIN

Spiky sunbursts add a touch of sophisticated whimsy, and reminded the beach loving family of sea urchins.

BEFORE | DEN PIT

Bye bye faded fabrics and muted colors…

 

AFTER | DEN PIT BENCH SEATING AND PILLOWS | D.L. RHEIN

Hello beautiful warm palatte!  Various shades of pink, orange and gold look good enough to eat!  The pillows were made with tinseled fabric on one side and luxe velvet on the other, so that they could be interchanged and mix textures.   Reminiscent of the inside of Jeannie’s bottle, everyone will want to sink into this posh, cozy crescent around the fire and TV.

BEFORE | CEILING FANS

Away went the ceiling fans…

AFTER | JONATHAN ADLER VIENNA CHANDELIER | D.L. RHEIN

In came the dramatic chandeliers made of brass and Pulegoso glass.

AFTER | DEN PIT AND LIBRARY | D.L. RHEIN

A tweed fabric with flecks of all the colors we used in the pillows around the den pit, was the perfect choice for the upholstered bench seating throughout sunken living room.  Our embroidered Happy pillow found a perfect home in this sunshine filled house.  Filled with laughter, family, friends and always music, this ranch was made for enjoying weekly gatherings for years to come.  We sure will miss getting to enjoy the good vibes here, and are happy that this family is so thrilled with their “new” home.  We can’t wait to start on the other half this house in Spring of 2016.  Stay tuned for the next chapter…

XO,
D.L.

1Comment
  • LINDA
    Posted at 21:13h, 30 October

    The chandelier is drop dead gorgeous–good job DL